Translate

Bu Blogda Ara

27 Ocak 2012 Cuma

Kışın gidilecek en güzel yerler


Kayak ve snowboard meraklılarının özlemle beklediği kayak mevsimi geldi. Üstelik artık yurtiçinde de yurtdışında da seçenek çok fazla. Biz de konunun uzmanlarına en çok beğendikleri kayak tatili merkezlerini sorduk.. 









Uludağ 

Aralık ayında başlayıp mart ayına kadar devam eden kayak mevsiminin en gözde merkezlerinden biri Bursa'daki Uludağ. İlk kez 1933'te bir otel açılan Uludağ'da şu an onlarca otel ve merkezde 20 civarında pist seçeneği bulunuyor. Bu nedenle Uludağ, kayakçıların farklı seviyelerdeki pistlerde kendilerini deneyebilecekleri, kayak yapmayanlarınsa kafelerde dağ havası eşliğinde salep veya sıcak şarap içip vakit geçirebileceği popüler bir kayak merkezi olmuş durumda. Marmara Bölgesi'nin en yüksek dağı da olan Uludağ, Mete Vardar'a göre kayak keyfini eğlenceyle buluşturuyor. Şerif Yenen burası için "Gelişmiş altyapısı ve oteller bölgesi ile gözde olmaya devam ediyor," derken Haluk Özözlü, "Köklü bir yerleşim, oturmuş bir havası var," diyor. Bu dağ, aynı zamanda Mirey Mesayyah, Ebru Şallı ve Begüm Şen'in de tercihi.

Palandöken 
İdeal toz karı ve dik parkurlarıyla kayakseverlerin mekânı olan Palandöken, Erzurum'un 10 km güneyinde yer alıyor. Dört ve beş yıldızlı otellerin bulunduğu kayak merkezi, havaalanına çok yakın olduğu için ulaşımı da oldukça kolay. Türkiye'nin en uzun pistine sahip olan kayak merkezi olma unvanına da sahip. Mayıs ayına kadar kayak mevsiminin devam ettiği merkezde slalom yarışmaları için tescilli pistler de var. Ayrıca beş tane telesiyej, bir tane teleski, iki tane baby lift, bir tane gondol lift hizmet veriyor. Burcu Tuğba Düzgüner Palandöken'in eğlenceden ziyade spor yapmak isteyenlere hitap ettiğini düşünüyor ve "Oltu Cağ kebabı ile de akşamlarınızı renklendirebilirsiniz," diyor. Veli Çilsal'a göre ekonomik açıdan ve karın kalitesi bakımından ideal bir dağ olan Palandöken, Mete Vardar ve Begüm Şen'in de tercihi.













Courchevel 
İsviçre ve İtalya Alpleri manzarasına hâkim, 119 tane pisti bulunan Fransa'daki Courchevel, kayarken eğlenmeyi de isteyenler için ideal bir seçim. Birçok farklı konaklama seçeneğiyle ilgi çeken Courchevel'de hem lüks oteller hem de kiralık daireler mevcut. Değişik barlar ve gece kulüpleriyle heyecanlı bir gece hayatı bulunan, ünlü markalardan alışveriş imkânı sunan merkezde aynı zamanda ailelere kolaylık sağlamak için kreşler de mevcut. Saffet Emre Tonguç "Hem çok güzel hem de 600 kilometreye yakın kayak pisleri var," derken, Şerif Yenen de her seviyeye uygun pistleri ve renkli gece eğlenceleriyle Courchevel'i beğendiğini söylüyor. Ebru Şallı da kayağa Courchevel'e giden jüri üyelerimizden.








Vald'Isere 
Fransa'nın İtalya'yla olan sınırında bulunan, şubat ayında Dünya Kayak Şampiyonası'na ev sahipliği yapacak olan Val d'Isere, dünyanın en büyük ve en güzel kayak merkezlerinden biri. Çoğunlukla İngiliz ve Fransız kayakçıların tercihi olan Val d'Isere'de yoğun kar yağışı sayesinde kayak sezonu mayıs ayına kadar devam ediyor. Birçok otel seçeneği ve gece eğlenceleriyle de tanınan Val d'Isere, Şebnem Çapa, Ebru Şallı ve Mirey Mesayyah'ın da tercih ettiği bir kayak merkezi.
 









Ilgaz 
Kastamonu ve Çankırı illeri sınırında yer alan Ilgaz kayak merkezi, Ilgaz Milli Parkı içinde yer alıyor. Bu nedenle kış turizminin yanı sıra sahip olduğu doğal güzellikleriyle de ilgi çekiyor. Burada üç tane tesis bulunuyor ve pist sayısı da henüz çok fazla değil. Ama sakin bir kar tatili isteyenler için ideal bir mekân. Jüri üyelerimizden Veli Çilsal buradaki termal tesisin de ilgi çekici olduğunu söylerken, Haluk Özözlü de Ilgaz'ı beğenen isimlerden.








Kartepe 
Günübirlik kayak keyfi yaşamak ve doğayla iç içe zaman geçirmek isteyen İstanbullular için hem zamandan hem de paradan tasarruf edecekleri bir kayak merkezi Kartepe. Kocaeli'de bulunan, 12 farklı pistiyle farklı seviyelerdeki kayak severlere kayma imkânı sunan Kartepe'de bir tane beş yıldızlı tesis bulunuyor. Haluk Özözlü kolay ulaşımı nedeniyle (İstanbul'dan ortalama bir buçuk saatte gidiliyor), Saffet Emre Tonguç da hem İstanbul'a çok yakın olduğu hem de manzarası çok güzel olduğu için Kartepe'yi tercih ediyor. 








Saint Moritz 
Yılın 322 günü parlayan güneşiyle ünlü Saint Moritz, İtalyan, Alman ve İsviçre kültürünün harmanlandığı kayak merkezi, kuru havası, karın tutma imkânının en yüksek olduğu yer olması ve muhteşem göl manzarasıyla ilgi topluyor. Hostellerin, kiralık dairelerin ve beş yıldızlı otellerin bulunduğu, 1864'ten beri kayakseverlerin ilgisini çekmeye devam eden merkez, Mirey Mesayyah ve Ebru Şallı'nın tercihi.





Sarıkamış 
Kar kalitesiyle ünlü Sarıkamış kayak merkezi, hem doğal güzellikleri hem de farklı seviyelerdeki yedi adet pistiyle kayakçıların ilgisini çekiyor. Nisan ayına kadar kayak yapılabilen merkezde, iki tane devlet konaklama evi ve iki tane otel bulunuyor. Sarıkamış, Burcu Tuğba Düzgüner'e göre pistlerinin kalitesinden ziyade büyüleyici çam ormanlarının yarattığı masalsı manzarası ile ön plana çıkıyor. Saffet Emre Tonguç ise Sarıkamış'ın karını ve doğasını çok beğense de otellerinin yeterli olmadığını düşünüyor. 











Zell.Am.See 
Göl manzarası, hareketli gece hayatı ve eski şehir merkeziyle ünlü Zell Am See, Avusturya'nın Salzburg bölgesinde bulunuyor. Mete Vardar'a göre yurtdışı kayak turizminin önde gelen isimlerinden Zell Am See, farklı kategorilerde kayak sevdalılarına hitap eden pistleri ve eğlenceleri ile öne çıkıyor. Şerif Yenen ise merkezin atlı kızak turlarının ayrı bir keyfi olduğunu ve Zell Am See'nin Münih şehrine yakın oluşunun çekici olduğunu düşünüyor.








Kartalkaya 
Türkiye'nin tanınmış kayak merkezlerinden Kartalkaya, Batı Karadeniz bölgesinde, Bolu ilinin güneydoğusunda yer alıyor. Üç büyük otelin bulunduğu kayak merkezi, Bolu il merkezine 38 kilometre mesafede. Yani İstanbul'dan da Ankara'dan da üç saatte ulaşılıyor. Farklı zorluk derecelerinde parkurların bulunduğu Kartalkaya için Şerif Yenen "Doğasının güzelliği büyülüyor. Alp disiplini kayak ve tur kayağı için çok uygun koşullara sahip," diyor.








Hiç yorum yok:

Yorum Gönder